Platbodem informatie


Bouwjaar 1928
Bouwplaats Franeker
Werf Draaisma
Lengte 19.9 m
Breedte 3.86 m
Zeiloppervlakte 156 m²
Motor 65 pk
Eerste eigenaar Ieme Remerie

Huurprijzen

Dag € 600
Week € 1950
Weekend € 1250
Midweek € 1350
   

De Lotus is voorzien van:

watertank dieseltank gasfornuis
inventaris voor 12 personen koelkast walstroom

 

Skutsje de "Lotus"

Eén van de grootste skutsjes is de 52 ton metende Lotus. Het in 1928, door de in Franeker gevestigde werf Draaisma, gebouwde schip, is een echt werkpaard. Het fraai afgewerkte schip is weliswaar niet één van de snelste, maar zij is zeer betrouwbaar. Ook met harde wind is het varen met dit schip geen probleem.

Het schip is in opdracht van Ieme Remerie gebouwd om stukgoederen mee te vervoeren van Harlingen naar Leeuwarden, de Van Gent en Loos van de jaren dertig.

Na de oorlog was dit niet meer lonend, door de opkomst van de vrachtauto. Ieme Remerie is gaan werken bij de overheid als pontbaas bij de Froskepôle, maar is tot 1952 op het schip blijven wonen.

Toen hij opnieuw in het huwelijk trad, wilde zijn vrouw niet op het schip wonen. Hij verkocht het schip aan Berend Brongers die het gebruikte om zijn fles en stropersspullen in te verbergen. Deze uit Leeuwarden afkomstige kroegbaas hield van een borreltje en ging 's nachts met netten op snoekbaars vissen en dat is niet geheel legaal...

Subnavigatie

Voormalig SKS wedstrijdskutsje

De Lotus heeft ooit meegedaan aan de SKS kampioenschappen, maar werd altijd één na laatste. Laatste werd Walstra uit Sneek met de Twee Gebroeders, maar dat deerde deze mensen niet. De Olympische gedachte was belangrijker.

In 1996 is de Lotus in het bezit gekomen van Peter de Koe. Hij heeft de mast een meter naar achteren verplaatst om de zeileigenschappen te verbeteren. Dit is goed gelukt, want de Lotus is nu een goed zeilend schip, dat toch bijna volledig originele staat is. Er is bijna niet aan gelast en roef en mastkoker zijn nog helemaal geklonken. Ook is er nog een groot gedeelte van de oude betimmering bewaard gebleven.

Terug naar schepenoverzicht