Platbodem informatie


Bouwjaar 1903
Bouwplaats IJlst
Werf Croles
Lengte 14.95 m
Breedte 3.6 m
Zeiloppervlakte 130 m²
Motor Ford 65 pk
Eerste eigenaar Houthandelaren
Gebruikt voor Vervoer van hout

 

  • Slaapplaatsen voor 12 personen
  • 600 liter watertank
  • toilet met wastafel
  • Gasfornuis
  • 250 liter dieseltank
  • inventaris voor 12 personen
  • Koelkast
  • Walstroom aansluiting

 

Huurprijzen


Dag €500,-
Week €1250
Weekend €800
Midweek €700

Andere tijd of in combinatie met arrangement? Neem dan contact met ons op!

Schipper vanaf €125,- per dag.
Prijzen zijn gebaseerd op los verhuur en inclusief BTW.

Nu reserveren

Het Skutjse de Bûten Ferwachting

De Bûten Ferwachting is bij Croles in IJlst gebouwd, speciaal voor het vervoer van hout dat werd gezaagd bij de zaagmolen “De Rat” in IJlst. De Buten Ferwachting is een schip dat nog veel lijkt op de oude houten skutsjes. Met zijn bouwjaar 1903 is zij één van de eerst gebouwde stalen schepen. Pas omstreeks 1900 ging men over van het bouwen met hout naar staal. De Buten Ferwachting is dus ook nog “op kiel” gebouwd.

Reserveer de "Bûten Ferwachting"

Met haar grote inhoud en betrekkelijk kleine waterverplaatsing (32 ton) was zij uitermate geschikt voor het vervoeren van hout. Het hout werd op maandagmorgen geladen. Men voer er Friesland mee rond om bij boeren palen, planken en hekken langs te brengen. Op vrijdag keerde het schip dan weer in IJlst terug. Het waren rondvarende houthandelaren. De Buten Ferwachting is hiervoor gebruikt tot 1932. Toen maakte de crisis een einde aan het houthandelverkeer. Het schip is daarna verkocht aan Rijkswaterstaat. Deze heeft er een directiekeet op gezet om het te gebruiken bij de uitvoering van waterwerken.

Genieten van de Friesche meren op dit schip?

Reserveer de "Bûten Ferwachting"
Subnavigatie

Van origineel tot vakantieschip

In 1943 zijn de originele dekken en boeisels verwijderd en is er een woonark van gemaakt. Zo trof Peter de Koe het schip in 1984 aan. Toen de ark gesloopt was, bleek dat er alleen een bodem overbleef. Na een jaar noeste arbeid heeft Peter de Koe het schip teruggebracht in originele staat. Peter heeft er zijn eerste wedstrijden mee gezeild. Al snel bleek dat het schip niet snel genoeg was, omdat het een te korte waterlijn had.

Peter heeft het schip toen vertimmerd en ingericht als vakantieschip. Hij is met de Hoop op Zegen wedstrijden gaan zeilen. Hier kunt u meer lezen over onze verhuurmogelijkheden.

Terug naar schepenoverzicht

Genieten van de Friesche meren op dit schip?

Reserveer de "Bûten Ferwachting"