Platbodem informatie


Bouwjaar 1929
Bouwplaats Sneek
Werf Van der Werf
Lengte 19.97 m
Breedte 3.9 m
Zeiloppervlakte 140 m²
Motor 100 pk
Eerste eigenaar J. de Vries

Huurprijzen

 

Dag € 600
Week € 1950
Weekend € 1250
Midweek € 1350

 

De Sjouwer is voorzien van:

watertank dieseltank gasfornuis
inventaris voor 12 personen koelkast walstroom hetelucht verwarming

 

De Sjouwer: een van de laatst gebouwde Skutsjes!

De Sjouwer is gebouwd bij Van der Werf in Sneek. Het schip is met het bouwjaar 1929 één van de laatst gebouwde skutsjes en heeft maar 10 jaar dienst gedaan als zeilend vrachtschip.

Omstreeks 1938 is er een opdrukker bijgekomen en daarmee heeft het tot 1950 dienst gedaan als vrachtschip. Toen was zij met 52 ton te klein om er nog een redelijk stukje brood mee te verdienen.

Oorspronkelijk was de Sjouwer gebouwd om suikerbieten mee te vervoeren naar de fabriek in Franeker. Omdat die failliet ging in 1932, is er alles in vervoerd wat in een kruiwagen paste; vooral bouwmaterialen zoals grind, zand en stenen. Van 1929 tot 1951 is het schip eigendom geweest van J. de Vries uit Uitwellingerga.

Daarna heeft de legendarische Jildert Zuidema erop gewoond. De man was vooral beroemd om zijn buitensporige drankgebruik. Hij lag dan ook pal voor de kroeg “Het Skutsje” in Sneek.

Subnavigatie

Voormalig IFKS wedstrijdskutsje

In de beginperiode van de IFKS is met de Sjouwer nog deelgenomen aan deze kampioenschappen. Niet met Jildert als schipper, maar met Andries Roggeveld, omdat Jildert om twee uur 's middags niet meer bekwaam genoeg was. In 1987 is het schip verkocht aan Lammert Zwaga, die er twee jaar wedstrijden mee heeft gezeild, met redelijk succes.

In 1995 is Peter de Koe eigenaar geworden. Hij heeft het schip volledig ingericht als vakantieschip. Het wordt gebruikt voor dag-, weekend- en weektochten en kan gehuurd worden met of zonder schipper.

Hier kunt u meer lezen over onze verhuurmogelijkheden

Terug naar schepenoverzicht