Historie van het skutsje


Het skutsje zoals we dat nu kennen, was oorspronkelijk een vrachtschip voor de Friese wateren. Daarmee waren het de werkpaarden voor vervoer over water.

Tot aan ca 1880 werden skutsjes van hout gebouwd. Daarna zetten enkele scheepsbouwers hun eerste voorzichtige schreden in de staalbouw. Kenners zien nog steeds aan bepaalde details dat een skutsje vroeger in hout werd gebouwd.

Alles wat tussen de Friese dorpen moest en kon worden vervoerd werd in deze schepen geladen. Door de geringe diepgang (30 a 40 cm) konden deze schepen nagenoeg overal varen.

 Een skutsje werd gebouwd volgens specificatie van de schipper / opdrachtgever. Natuurlijk was het van belang dat zo veel mogelijk vracht moest kunnen worden vervoerd.

De leefruimte aan boord was daarom tot het absolute minimum beperkt en de mast werd zo ver mogelijk naar voren geplaatst.

Zelf varen op een echt wedstrijdskutsje?

Reserveer dan nu

Het zeilen van wedstrijden stelt andere eisen aan een schip dan het vervoeren van vracht. Hoewel de rompvorm van het schip in principe fantastisch is om snel te zeilen, zijn er toch de nodige aanpassingen doorgevoerd aan meeste wedstrijd schepen.

De belangrijkste aanpassing zijn het naar achteren verplaatsen van de mast, het verlengen van de mast en het vergroten van het zeiloppervlak. Wedstrijdschepen hebben meer zeil 'bovenin', omdat de wind daar het grootste rendement heeft. Een aantal schepen zijn verlengd, om de rompsnelheid te vergroten en sommige zijn 'geknikt' om de weerstand van het water te reduceren.

Wil u zelf zeilen met een Skutsje, boek dan nu uw zeilvakantie!

Reserveer uw skutsje