Veiligheid aan boord van onze schepen


Bedenk voor alles: je zeilt op een wedstrijdschip. Bijna alles is groot en zwaar op een skutsje. Veel zeiloppervlak, grote blokken, zware schoten, lieren en dikke staalkabels. Er ontwikkelen zich enorme krachten op al deze onderdelen. Voorzichtigheid is dus geboden!

Subnavigatie

Enkele veiligheidsregels

Volg altijd de commando's op van schipper en bemanning. Zij kennen het schip door en door en zeilen al jaren op een skutsje. Denk altijd eerst aan jezelf en je eigen veiligheid. Het schip kan wel een stootje verdragen en anders repareren we het wel.

  • Leg touw altijd voor je neer. Ga er nooit op zitten. Zorg dat je het kunt zien. Bij een manoeuvre met een arm of been in een touw verstrikt raken is geen pretje.
  • Blijf met je vingers uit de buurt van de blokken.
  • Let tijdens overstag gaan of gijpen goed op. Blijf uit de gang van de blokken als het zeil van de ene naar de andere kant gaat. Let ook op de giek. Dit paaltje van zo'n 700 kilo wil je niet graag tegen je hoofd hebben.
  • Als je wilt, kun je altijd om een zwemvest vragen, we hebben er voldoende aan boord. Let voor aanvang van de zeiltocht goed op de veiligheidsinstructie van schipper en bemanning.
  • Is er iets niet duidelijk? Stel vragen.