Wedstrijden Skutsjesilen


Elke zomer worden er op Friese meren wedstrijden georganiseerd waarin originele tjalken (skutsjes) in een zeilwedstrijd tegen elkaar uitkomen.

Halverwege de vorige eeuw werden er al hardzeilwedstrijden op de Friese meren georganiseerd, voornamelijk door cafés en zeilverenigingen. De cafés deden mee voor de omzet, de zeilverenigingen vanwege de sport. De wedstrijden duurden destijds één dag.

Ondanks het feit dat het skutsjesilen associaties oproept als "nostalgie en traditie", is er toch grote belangstelling voor de sport in binnen en buitenland. Zelfs uit Japan komen cameraploegen om dit jaarlijkse evenement vast te leggen!

Het gaat er bij de wedstrijden meestal nogal heftig aan toe. Zowel op het water als op het land. Veel steden en dorpen in Friesland hebben een eigen skutsje, waardoor dus eigenlijk dorpen en steden tegen elkaar uitkomen.

Enkele namen zijn: Heerenveen, Leeuwarden, Doarp Huzum, Woudsend, Joure, Sneek, Langweer, Bolsward, Grouw, Lemmer, Eernewoude, Drachten etc.

Zelf varen op een echt wedstrijdskutsje?

Reserveer dan nu

Er zijn twee verenigingen die de wedstrijden organiseren: De SKS (Sintrale Kommisje Skutsjesilen) De IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skutsjesilen) Beide verenigingen organiseren onafhankelijk van elkaar zeilwedstrijden. De SKS is van oorsprong de oudste vereniging en heeft in 1995 haar 50 jarig bestaan gevierd.

De SKS komt uit met veertien schepen, en heeft een twee weken durend kampioenschap. De IFKS komt jaarlijks uit met ongeveer 60 schepen, zeilend in vier klassen. Deze wedstrijden duren 7 dagen.

Wilt u zelf eens meevaren op een echt wedstrijdskutsje? Neem dan contact met ons op!

Reserveer uw skutsje